Quantcast
Channel: Fra frø til blomst
Viewing all 251 articles
Browse latest View live

Dahlia - en september favorit

$
0
0
Hvilken blomst er mon jeres september favorit? Jeg tror min er dahlia. Nu hvor de fleste blomster er ved at se lidt trætte ud, stråler de farverige dahlia om kap.


Den cremefarvet herunder er en af mine frøformerede dahlia.

 
 

Vi har ikke haft mange sommerfugle i haven i år, men i fredags da vi havde det mest fantastiske efterårsvejr, vrimlede det pludselig med sommerfugle - skønt.


Det Kongelige Biblioteks Have

$
0
0
En af de mindre kendte haver i København er Det Kongelige Biblioteks Have - en skøn oase der ligger på  Slotsholmen ved Christiansborg.


Vandbassinet ligger i midten af den næste symmetriske have.

Kommer man forbi haven en lørdag, render man med stor sandsynlighed ind i et brudepar, da haven tit bliver anvendt til bryllupsfotografier.


Staudebede med mange gamle stauder.


Smukke efterårsfarver.


Det ser ud som om tidselkuglerne remonterer.

Hjerteformede blade

$
0
0
I dag har jeg været i haven og finde hjerteformede blade. Jeg er lidt overrasket over hvor mange jeg fandt - hele tolv forskellige.

Bladene på billedet herunder er:
Sød kartoffel (Ipomoea) Sweet Heart 'Light Green', Stokrose (Alcea rosea),
Tobakspibeplante (Aristolochia macrophylla), Syren (Syringa vulgaris), Mølleren og hans kone (Glechoma hederacea) 'Variegata', Lodden løvefod  (Alchemilla mollis),  Kærmindesøster (Brunnera macrophylla), Hosta (Hosta),  Trompettræ (Catalpa bignoidodes), Alunrod (Heuchera), Mor og barn (Tolmiea menziesii).    

 
Det største blad på billedet herunder er et lille græskarblad. 




Jeg synes at alle bladene er meget dekorative, men mine fire favoritter, kan I se herunder. Det mindste blad fra planten Mølleren og hans kone Glechoma hederacea har jeg skrevet et helt indlæg om som kan læses her. Mor og barn planten har jeg fået af Anne med bloggen Regnspovehaven.


Mølleren og hans kone, Stokrose, Mor og barn, Kærmindesøster.
 


Oktober haven

$
0
0
Billeder fra en solbeskinnet oktober søndag :-)

Den limegrønne prydgræs Millium effusum Aureum såede jeg sidste år i september og jeg har haft glæde af den lige siden foråret. De grønne rævehaler Amaranthus caudatus viridis er også stadig smukke.


Jeg nåede ikke at forkultivere den lille bacopa corda i år, så jeg er glad for de villigt har selvsået sig.


Bladmynten Perilla frutescens  var. crispa og den et-årige prydgræs Setaria atropurpurea'Caramel' forskønner efterårshaven og er slet ikke til at stå for i modlys.


Mine hosta er ved at trække i efterårsklæderne. Til venstre kan I se hosta frøstandene. Frøene er nu modne og klar til at blive høstet. Mine erfaringer med frøformering af hosta kan læses her.


Hvide stolt kavaler / cosmos og frøstandene fra den mørke sølvlys  Cimicifuga ramosa'Brunette'. I år nåede jeg ikke at forevige de smukke sølvlys, mens de blomstrede.


Græskarlygte inspiration

$
0
0
Sidste år fik vores hyggelige Halloween græskarlygter meget ros fra de små monstre der kom forbi, så i år vil vi gentage succesen med andre mønstre.


Vi anvendte en boremaskine og forskellige spadebor / fladbor - det er meget lettere for min datter at bore, end at skære i græskarhoveder med en kniv, og så synes jeg de er meget dekorative. Man kan også anvende et almindeligt bor, hvis man vil have små huller.

Spadebor / fladbor
Vi venter lidt med at gå igang med årets græskarlygter, så de ikke når at rådne inden Halloween. Man kan levetidsforlænge græskarene ved at sørge for at have helt rene fingre og værktøj, når man arbejder med græskarene og at give græskarene en gang Atamon indvendigt, når de er færdige.


Jeg vil lige vise jer nogle af mine hjemmedyrkede grå og grønne græskar. Er de ikke flotte? Jeg har planlagt at skrive et indlæg om mine erfaringer med græskardyrkning.


I år falder Halloween på en fredag, så det kan godt være jeg går all-in med udklædningen, som for fem år (og mindst fem kilo) siden, hvor nedenstående billeder er taget ;-)

 

Succes med frøformering - den vigtigste parameter

$
0
0
I denne måned er det ni år siden jeg første gang fik et frø-katalog, fra et af de store engelske frøfirmaer, i hænderne. En lørdag morgen dumpede kataloget ind gennem brevsprækken, og resten af weekenden sad jeg i drømmeland og bladrede i kataloget. En helt ny verden åbnede sig for mig, med de mange spændende stauder, sommerblomster og to-årige planter, man kunne frøformere og som jeg aldrig før havde set. Før denne dag havde jeg kun erfaring med frøformering af de sommerblomster, jeg fandt i supermarkedernes frøstativer.

Stauder og toårige sået i starten af september. 

Jeg har efterhånden fået så meget erfaring med frøformering, at jeg nu ved, hvilken parameter der er den vigtigste for at få succes.

Der er mange parametre der skal gå op i en højere enhed for at frøene spirer; såtidspunktet, sådybden, temperatur, fugtighed, lys.

Alle ovenstående parametre har vi selv indflydelse på, men det har vi ikke på den allervigtigste (hvis vi ikke selv har høstet frøene):
Frøenes kvalitet

Dvs. om frøene er høstet på det rigtige tidspunkt og er opbevaret korrekt, så frøene ikke har mistet spireevnen.

Det kan være fuldstændigt ligemeget om man følger såanvisningen til punkt og prikke, hvis frøene man sår har mistet spireevnen pga. de er høstet umodne, har været opbevaret forkert (for varmt) eller er for gamle.

Hjemmehøstede frø. Jeg opbevarer alle staudefrø i køleskabet.

Jeg har flere gange købt frø til planter, som jeg ikke kunne få til at spire, selvom jeg fulgte såvejledningen. Først da jeg fik fat i frø, hvor jeg vidste at kvaliteten var iorden (frø jeg har byttet mig til fra andre havenørder eller selv havde høstet) - lykkes frøformeringen af planten. Dette gælder f.eks. den mørke vild kørvel Anthriscus sylvestris'Ravenswing'. To år i træk købte jeg frø, fulgte såanvisningen slavisk, men ikke et eneste frø spirede. Til sidst gav jeg op og købte en plante. Frøene fra denne plante blev høstet i juli og sået i starten af september 2013. Se lige hvor mange småplante jeg fik her i foråret. - en spireprocent tæt på hundrede.

Vild kørvel Anthriscus sylvestris'Ravenswing'.

Der er flere plantegrupper hvor frøene hurtigt mister spireevnen, b.la. de populære skærmplanter. Det undrer mig, at mange frøfirmaer ikke skriver høstår eller udløbsdato på deres frøposer. Det er umuligt for os kunder at vide, hvor gamle de frø vi har købt er, og dermed om de har spireevne.

For grønsagsfrø er der krav om, at de skal holde en fastlagt spireprocent, men det er der så vidt jeg ved ikke for blomsterfrø. Du kan se krav til spireevnen for de forskellige grøntsager her.

Halloween græskar 2014

$
0
0
Så har roen igen sænket sig efter fire hektiske timer, med mange Halloween besøgende. Efter tre timer løb vi tør for slik, vi havde ellers købt MEGET i år, så jeg måtte i byen efter nye forsyninger.


I år har vi (min datter og mig) gentaget succesen fra sidste år og anvendt en boremaskine med fladbor til at lave mønstre.


Det mørkegrønne og de to blågrønne græskar til venstre har jeg selv dyrket, og det hvide har jeg købt. Jeg havde håber på selv at kunne dyrke hvide græskar, men de hvide græskar blev en fuser i år.


I år har vi malet et par af græskarene med akrylmaling. I et byggemarked købte jeg små 50 ml malingprøver for en billig penge. Vi brugte ca. 25 ml maling pr. græskar. Vi fjernede indmaden fra græskarene før vi malede dem, og efter de var tørre (det tog næsten et døgn)  gik vi i gang med boremaskinen.


Det hvide spøgelse vækkede begejstring, og flere synes det var sejt, at vi havde et albino græskar :-) 

Billeder fra november haven

$
0
0
Den blå storkenæb Geranium Rozanne lever op til sit fine titel som århundredes plante og blomstrer stadig flittigt.
 

Gårdhaven er dækket af blade fra det japanske kirsebærtræ. I denne krukke blomstrer bacopa corda.


Den søde lille spanske bakkestjerne Erigeron karvinskianus'Profusion' kan stadig lidt endnu. Læg mærke til hvor smukt og grønt løvet stadig er.


En af de sidste dahlia i spejlbassinet (en stor zinkbalje der er blevet fyldt helt op med regnvand). Er der nogen der ved hvorfor dahlia mister farven/falmer når det bliver koldere?

Normalt kunne jeg ikke finde på at grave dahlia knoldene op, før vi har fået den første frost. Selvom der ikke er udsigt til frost de næste uger, vil jeg grave knoldene op i næste weekend, da der ikke er mange blomster tilbage.


Min opstammede kirsebærlaurbær har haft gule blade hele sommeren men er nu pæn grøn - den har sikkert manglet vand.

 
Den sjove strukturplante Mølleren og hans kone Glechoma hederacea'Variegata' er blevet mange meget lang - måske kan jeg bruge dem i en krans.


MAKRO

$
0
0
Kunne du tænke dig at hjælpe mig? Så må du gerne skrive hvilke af nedenstående billeder du bedst kan lide og gerne hvorfor. Jeg trækker lod om tre poser frø fra min frøliste, mellem alle der svarer. Jeg skal have dit bud senest fredag d. 21. november. Alle kan deltage også mine udenlandske læsere. Hvis der er problemer med a lægge en kommentar, kan du i stedet skrive en mail til frafroetilblomst@gmail.com Jeg opdaterer dette indlæg med navnet på vinderen lørdag d. 22. november.

På forhånd tak :-)
 
1 - Dahlia
 
2 - Cosmos

3 - Storkenæb Geranium

4 - Storkenæb Geranium Hollywood

5 - Staudevalmue i forfald

6 - Violfrøstjerne


7 - Storkenæb Geranium Rozanne

Kommunal plante inspiration

$
0
0
Jeg mindes ikke, jeg før har følt mig inspireret af kommunal krukke beplantning, men denne kombination med den høje kæmpe jernurt Verbena bonariensis og den høje græs er jeg vild med.

Jeg har prøvet at finde navnet på græssen og fundet frem til at det måske kunne være en Pennisetum macrourum. Pennisetum macrourum er en staude, jeg havde håbet på at græssen var en sommerblomst. Er der nogen der har et bud på navnet på græssen? Billederne er taget i slutningen af september.


I krukkerne er der også plantet den limegrønne vingetobak Nicotiana alata'Lime Green' og lilla edderkoppeblomst Cleome .




God weekend :-)

Glædelig december

$
0
0

Mit fine nye have juletræspynt, kom i weekenden op at hænge på de smukke lærkegrene.


 
De store stjerner er min datters design.


En så fin vandkande kan man da ikke stå for :-)

 

Adventsdekoration

$
0
0
Så fik jeg endelig kreeret årets adventsdekoration.


Gensynsglæden med min adventsstage, med det lille søde blomster juletræ i midten, er altid stor.


Adventsstagen på et fad og forskellige julekugler, det må være en af de letteste adventsdekorationer.



Glædelig 2. søndag i advent :-)

Julepynt i haven

$
0
0
I år har jeg kreeret udendørs julepynt af mos og tranebær til at forskønne de vinterkedelige træer, vi kan se fra stuen.


Jeg har lavet moskuglerne ved at forme en lille bold af avispapir, som jeg har beklædt med mos og viklet tynd ståltråd omkring. Tranebær 'kuglerne' har jeg lavet ved at trække tranebær på en tyk ståltråd og danne en ring, herefter har jeg sat to ringe sammen.


I højre side af nedenstående billede kan I se en af mejsekuglerne, som jeg har pimpet. Jeg har viklet tynd ståltråd omkring kuglen og givet den en 'hale' af tranebær på ståltråd. Jeg blev rigtig glad, da jeg opdagede, at man nu kan købe mejsekugler uden det grimme grønne net.


Tranebærhjerterne er lettere at lave end kuglerne.

 
Skønt at vi fik den blå himmel at se i dag.


Til sidst et aftenbillede.

DIY julekort med frø overraskelser

$
0
0
I dag blev jeg færdig med det sidste hjemmelavede julekort med blomsterfrø. I starten af måneden besøgte jeg en veninde, som havde ønsket sig nogle af mine valmuefrø. For at gøre det lidt festligt, fik den ide at sætte frøposerne på et hjemmelavet julekort. Da kortet blev super positivt modtaget, startede jeg en lille 'produktion'. Til næste år vil jeg lave julekortene som en adventskalender, med en lille pose frø til hver søndag i advent.

Jeg har brugt følgende til at lave kortene; karton i størrelse A5, bølgepap, små lynlåsposer med skrivefelt, snor/bånd, limstift og selvfølgelig blomsterfrø. På bagsiden af kortet har jeg skrevet min julehilsen med sølvtus.


Kortet herunder har jeg sendt til Anne med bloggen Hagen vår, som jeg har byttet frø med.

Med billedet af denne næsten udsprungne amaryllis knop vil jeg ønske jer alle en glædelig jul :-)

Julegaver

$
0
0
 Håber I har haft en dejlig juleaften og nogle skønne fredfyldte juledage.

Jeg vil lige vise jer et par af mine julegaver. Denne keramikvase med valmuefrøstande, kunne jeg slet ikke stå for, så den blev jeg nødt til at forære mig selv ;-)


I år stod der kun havebøger på min ønskeseddel og samlingen blev udvidet med tre; Havekunst og Tanketidsler, Blomsterliv og sidst men ikke mindst bogen The Gardener's Garden der udkom i oktober 2014. En 470 siders og næsten fire kilo smuk mursten, med beskrivelse af hele 250 fantastiske haver fra hele verden - en bog med høj drømme og savlefaktor! Med denne bog i reolen, har jeg ikke svært ved at komme med forslag til kommende ferie destinationer ;-)

Der er tre danske haver med i bogen; Haven i Hune, De runde kolonihaver i Nærum og Fredensborg Slotshave. Sjovt nok har jeg endnu ikke besøgt nogle af disse haver, men har i år besøgt tre andre haver der er beskrevet i bogen. B.la den fantastiske Villa d'Este i Italien, som jeg har skrevet om her.

Jeg er er voldsomt begejstret for The Gardener's Garden smukke minimalistiske ydre.


Lidt stemningsbilleder fra julebordet. I år stod min datter for udsmykning af julebordet, både pynt og blomster :-)

 
Godt nytår til jer alle - håber 2015 bliver et fantastisk (have) år.

Årskavalkade 2014

$
0
0
Traditionen tro starter jeg det nye år med en billede kavalkade fra året der gik.

Først vil jeg sige TUSINDE TAK til alle læsere og ønske jer et fantastisk 2015. Tak til jer der skriver søde kommentarer til mine indlæg, tak til alle jer der skrive søde mails til mig (som jeg desværre ikke altid har tid til at svare på) og tak til alle jer overvældende mange der følger med på bloggen anonymt.



Januar
Startede mildt - den 12. januar 2014 var jeg i haven og tage billeder af både påskeklokker, erantis og bellis i græsplænen. Senere på måneden blev det ballon islygte vejr med sne og frost.

Hvid stjernemagnolia Magnolia Stellata. Islygter lavet i balloner, Påskeklokke.

Februar
Sneen smeltede hurtigt igen, så midt i februar piplede vintergækkerne frem.

Vintergækker Galanthus nivalis

Marts
Kongens Have er et besøg værd, når krokus-tæppet blomstrer.


April
Min nye hvide stjernemagnolie ventede heldigvis med at blomstre, til vi kom hjem fra påskeferien.

Hvid stjernemagnolia Magnolia Stellata
 
Maj
Den store tulipan måned. Jeg har ikke lagt nye tulipanløg i bedene i 2014, så det bliver spændende  hvor mange 'gamle' løg der blomstrer i 2015.

Candy Prince, Gabriella og Ronaldo,  Black parrot, Candy Prince og Black parrot

Juni
Stjerneskærm Astrantia Major, Stolt kavaler Cosmos'Sweet Sixteen' , Storkenæb Geranium'Hollywood'

Juli
Juli var varm og tør....

Middelhavsprydløg Allium Sphaerocephalon, Lathyrus, Frøstande fra allium og pæonvalmuer, Middelhavsprydløg Allium Sphaerocephalon.

August
og det var august også.

Purput solhat, Rød Kvan Angelica gigas, Storkenæb Geranium'Hollywood'

September
 
Storkenæb Geranium'Rozanne', Kæmpe-Jernurt Verbena bonariensis , Almindelig hør Linum usitatissimum

Oktober

Prydgræs Milium effusum Aureum og Grøn rævehale Amaranthus caudatus viridisHalloween græskar, Hjerteformede blade, Prydgræs og cosmos og sølvbynke.

November
Rosen-silkeplante frøstanden fandt jeg i haven i slutningen af november - en af de smukkeste frøstande jeg har set. Er der andre end mig, der synes den ligner et fuglehoved ?
I 2014 fik vi først frost i starten af december, så dahliaerne blev først gravet op i midten af november, da de ikke længere blomstrede.

Mølleren og hans kone Glechoma hederacea, Frøstand fra Rosen-silkeplante Asclepias incarnata, Dahlia, Bacopa cordata 'Snowtopia White' 

December
Nogle af mine jule ideer - udendørs julekugler af mos og friske tranebær samt mine julekort med blomsterfrø overraskelser.
Tranebær pynten blev ikke mindre dekorativ, efter vi fik det fine og overraskende lag sne natten til 1. juledag.



Brooklyn Botanic Garden

$
0
0
Et af de skønne haveminder fra 2014 er besøget i Brooklyn Botanic Garden, da vi i påskeferien var i New York. En vidunderlig oase, som jeg tror vi besøgte på det helt rigtige tidspunkt, da mange af havens forårsblomstrende træer stod i fuld flor.

Ikke let at se på afstand, men dette er et kæmpe stort magnolia træ
En have med mange skønne detaljer, som f.eks. de smukke låger.
 
 
Mange smukke bede og krukker med blomster og forårsløg. Ja, det er sne i krukkerne. Vi oplevede både 25 graders varme og frost/sne i løbet af ferien!



I haven kunne man også nyde  charmerende væksthuse.....


.... og anderledes væksthuse.


I et af de kolde væksthuse var udstillet en samling bonsai træer. Jeg har aldrig forstået fascinationen af bonsai træer, men synes det er imponerende, at de små træer kan få så mange blomster.


I tropehuset var der så varmt, at kameralinsen duggede.


Haven havde også en butik, hvor man kunne købe, alt hvad havehjertet kan begære. En lidt sjov ting var disse 'Garden Bon Bons'. Små frøbomber der var lavet, så de lignede en æske chokolade.


Jeg vil slutte med endnu flere blomstrende træer. 




Mit første indlæg fra haven kan I læse her.

Inspiration sommerblomster

$
0
0
Jeg vil vise jer en håndfuld af de mindre kendte sommerblomster, som jeg holder meget af.

En af de nye sommerblomster i min have i 2014, var den hvide skærmblomst blomsterkørvel Orlaya grandiflora, som blev en af årets favoritter.
Blomsterkørvel Orlaya grandiflora


De fleste blomster er smukkest i flok, men jeg synes at blomsterkørvel er smukkest, når den er plantet imellem andre blomster. Det var derfor ikke en god ide, at jeg plantede to krukker til med blomsterkørvel, så i år vil jeg kun have den i bedene.


Den et-årige prydgræs Vulcan, var også ny i min have i 2014 og den får også en plads i år.
Prydgræs Wangenheimia lima Vulcan
Som mange andre prydgræsser er Vulcan både smuk efterår og vinter.


Den fine blåhoved Gilia capitata er en af de sommerblomster, man kun behøver så en gang, da den villigt kommer igen år efter år, hvis den får lov til at sætte frø. En plante som insekterne elsker, og som bliver omkring 50 cm høj.

Blåhoved Gilia capitata
 En sommerblomst som jeg har haft de sidste par år, og som jeg ikke vil undvære, er den høje skærmplante prydgulerod Daucus carota 'Dara'.

Prydgulerod Daucus carota 'Dara'
Bladmynte Perilla frutescens  var. crispa er smuk i både urtehaven og blomsterbedene.

Bladmynte Perilla frutescens  var. crispa

Blåhoved kan sås direkte på voksestedet frem til juni, de andre blomster skal forkultiveres indendørs i marts.

GIVE AWAY blomterfrø

$
0
0
Jeg fik høstet mange frø sidste år af nedenstående planter. Hvis du er interesseret i nogle af frøene, så skriv en kommentar og fortæl hvilke du ønsker. Så kan det være du er en af de fem heldige, der får ønskerne opfyldt.
 
Alle der følger bloggen kan deltage, også jer der ikke bor i Danmark. Skriv en kommentar senest tirsdag d. 10.2. Jeg opdaterer dette indlæg onsdag d.11.2, med navnene på de fem heldige. Du må selv sørge for, at undersøge om du har vundet.
 
 
 
 
 Jeg har følgende frø:

Spydverbena Verbena Hastata'Pink spires' og/eller Spydverbena Verbena Hastata'Alba' 

Staude som blomstrer første år. Skal sås udendørs i februar. Højde 50-100 cm.



Purpur torskemund Linaria purpurea

Staude som blomstrer første år, hvis den sås februar/marts. Højde 50-100 cm.


Pæonvalmue Papaver Paeoniflorum'Black Peony'

Skal sås på voksestedet senest i april. Bland frøene med et par håndfulde jord, så er det lettere at fordele frøene.




Valmue Papaver somniferum'Dark Plum'

Så på samme måde som pæonvalmue.

Central Park

$
0
0
Trænger du til et skud forår, så se med her. Vi besøgte den forårsklædte Central Park på en varm og solrig dag i april.

Central Park er must see, hvis man kommer til New York og parken er ifølge TripAdvisor den tredje mest populære turist seværdighed i New York City.


Et skønt åndehul midt i den travle storby.


Jeg har endnu ikke fundet navnet på træerne med de røde blomster.


The Pond -den sydligste sø i parken


Central Park er mere end 4 km. lang og næsten 1 km. bred. Det havde derfor været en god ide, hvis vi havde lejet cykler og dermed havde haft mulighed for at se mere af parken.


Der var rigtig, rigtig mange blomstrende magnolia træer i parken.



 
En af parkens behårede beboere. 
 

Ud over de mange træer, buske, søer, statuer og blomster bød parken også på en masse gøgl og musik.



I den nord østlige del af parken gemte der sig for mig en stor overraskelse, Conservatory Garden. Tre haver i henholdsvis engelsk, italiensk og fransk stil, som jeg vil skrive om en anden dag.

Du kan stadig nå at deltage i min blomsterfrø give away, se indlæg fra 1. februar.

Viewing all 251 articles
Browse latest View live